Lamplicht uit afval, droom of werkelijkheid?
Drijvende lamp, gevoed door water
Een absolute aandachttrekker onder de getoonde ontwerpen en concepten was Living Light, een ontwerp van Ermi van Oers (1991) die nog niet zo lang geleden cum laude afstudeerde aan de Willem de Kooning Academie. De ontwerpster is geobsedeerd door biodesign. Eerst maakte ze een drijvende lamp die werd gevoed door het vervuilde water van de Maas. Tijdens de Dutch Design Week liet de ontwerpster het prototype van een lamp zien, dat geschikt is voor de huiskamer.
Deze design lamp bestaat uit een plant in een glazen, stolpachtige vaas. Als je de plant aanraakt, gaat onderin de vaas licht branden. De lamp krijgt energie van de plant en van de aarde waar de plant in staat. Het effect is magisch en alleen al daarom zal deze ‘biolamp’, als hij in productie wordt genomen, naar alle waarschijnlijkheid een echte ‘must have’ worden.
De hanglamp als inspiratiebron
Een bijzondere hanglamp of moderne kroonluchter die nog steeds te koop is, is de Heracleum lamp van Bertjan Pot (1975) die in Rotterdam zijn eigen studio heeft. Het is een lamp zonder draden. De stroom loopt door het metaal van de armatuur, dat van een speciale coating is voorzien om te vorkomen dat je bij aanraking wordt geëlektrocuteerd. Er bestaan verschillende modellen van; allemaal in de hogere prijsklasse.
Stapellamp en gebreide lamp
Een ander mooi voorbeeld van lamp design dat je aan het denken zet, is de ‘lamp gemaakt van lampen’ van Marcel Wanders (1975), de Set up shades, een opstapeling van gerecyclede lampenkappen. Wanders is medeoprichter van het designlabel Moooi en werkt vanuit zijn eigen studio voor vooraanstaande internationale meubelmerken. Ook de Knitted Lamp van Hella Jongerius (1963), die haar eigen ‘design lab’ heeft in Utrecht, behoort intussen tot de klassiekers onder de Nederlandse design lampen.
Het spannende van design is dat het ons aan het denken zet over nieuwe vormen, technieken en functionaliteiten. Er zal nog heel wat water door de Maas stromen voor we in huis al onze lampen aansluiten op de waterleiding of het riool, maar dat doet niets af aan de waarde van norm verleggende ontwerpen. En juist die ontwerpen geven vaak weer voeding aan betaalbare design lampen die een dimensie toevoegen aan het interieur.